مالیات حقوق افراد بازنشسته چگونه محاسبه می شود؟ یک بخشنامه ای داریم مورخ 15 بهمن 92 این بخشنامه صادر شده به شماره 33325/20/د (تبصره ماده 86 قانون مالیات های مستقیم در خصوص حقوق پرداختی به بازنشستگان و سایر اشخاص) در این بخشنامه توضیح میدهد:
وقتی یک شخصی از یک سازمان یا نهادی بازنشسته میشود و بعد از آن فعالیت خود را به صورت تمام وقت یا نیمه وقت کار کردن در یک جایی شروع میکند و حقوق بگیر آنجا هم هست.
این حقوق معافیت ماده 84 بهش تعلق میگیرد یعنی آن معافیت سالانه مالیات حقوق که در سال 1400 سالی 48 میلیون تومان هست بهش تعلق میگیرد.
به چه دلیل؟ به این دلیل که اساسا از نظر مالیاتی درآمد بازنشستگی و مستمری بازنشستگی جزء درآمدهای مشمول مالیات محاسبه نمیشود و لحاظ هم نمیشود.
برای مثال شخصی در یک شرکتی مشغول به کار شده است و بعد از بازنشستگی یک حقوقی میگیرد و معافیت ماده 84 بهش داده میشود، مازاد بر آن معافیت اگر درآمدی داشته باشد با نرخ پلکانی مالیات حقوق که برای کارمندان «عادی» محاسبه میکنیم با آن نرخ درآمد شخص مشمول مالیات هست.
اگر بعد از اینکه دوران بازنشستگی شخصی تموم شد، بعد از آن دوران در جایی شروع به کار کرد و در کنار این جایی که کار میکند یک جای دیگر هم شروع به کارکردن کرد یعنی یک حقوق بازنشستگی دارد، یک محل فعالیت اصلی دارد و یک محل فعالیت غیر اصلی، در آن محل فعالیت غیر اصلی دیگر معافیت ماده 84 تعلق نمیگیرد و مالیات آن طبق تبصره 1 ماده 86 یعنی %10 مقطوع محاسبه و پرداخت میشود.
البته در بطن این موضوع باید بحث تامین اجتماعی و بیمه و آن مستمری هم در نظر بگیریم که بعد از بازنشستگی مستمری فرد قطع میشود. پس اگر میخواهیم در مورد یک کارمند یا یک فرد بازنشسته تصمیم گیری کنیم باید همه جوانب را در نظر بگیریم و بعد از آن تصمیم گیری بکنیم.
logo_mobilemenu