اگر دفاتر تهیه نکنیم چه اتفاقی میافتد؟ پاسخ را باید از چند دیدگاه بررسی کنیم:
دیدگاه اول بحث رسیدگی و حسابرسی هست. از نظر حسابرسی مشکل خاصی به وجود نمیآید با توجه به آیین نامه جدید ماده 219 در این آیین نامه گفته شده اگر مودی دفاتر نداشت باید رسیدگی در اسناد مدارک صورت بگیرد. اما این تمام ماجرا نیست اولا عدم ارائه دفاتر قانونی یا ارائه دفاتر نانویس و سفید امضا که در حکم عدم ارائه دفاتر است طبق ماده 193 قانون مالیات های مستقیم %20 به نسبت مالیات آن سال جریمه دارد و خود این جریمه معمولا میتواند عدد بزرگی بشود پس دفاتر را برای جلوگیری از این جریمه عفو شده حتما بگیرید. در صورتی که دفاتر تهیه کردید و رد شد جریمه آن معادل 1۰% خواهد بود.
نکته: باتوجه به اینکه عدم تسلیم اظهارنامه، ترازنامه و حساب سود و زیان در دوره معافیت موجب عدم استفاده از معافیت مقرر در سال خواهد شد، لذا ممیز می تواند دفاتر را رد کند و یا در بهترین حالت 1۰% جریمه محاسبه نماید.
بحث دوم تبصره 1 ماده 146 مکرر قانون مالیات های مستقیم آمده است شرط برخورداری از هرگونه نرخ صفر معافیت و مشوق مالیاتی ارائه اظهارنامه دفاتر و اسناد و مدارک است یعنی اگر ما دفاتر ارائه نکنیم کلیه معافیت ها مشوق ها و نرخ صفر هایمان هم از بین میرود پس دفاتر را حتما بگیرید.
مدت زمان اخذ پلمپ دفاتر قانونی، تنظیم و تحریر این دفاتر طبق قانون، ارسال اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر (در حال حاضر برای اشخاص حقیقی حداکثر تا پایان خرداد ماه هر سال و برای اشخاص حقوقی حداکثر تا پایان تیر ماه هر سال این فرصت وجود دارد تا اظهارنامه مالیاتی سال قبل تنظیم و ارسال گردد)
-
خارج شدن دفاتر از پلمپ
هر مودی مشمولان قانون مالیات، بایستی دفاتر قانونی پلمپ شده روزنامه و کل را تهیه کرده و آن را به خوبی ضبط و نگهداری کند تا اگر با درخواست رسیدگی ممیزان سازمان امور مالیاتی مواجه شد، مراتب را به آن ها تسلیم کند. دفاتر قانونی مودیان، پلمپ شده تسلیم آن ها می شود و نباید از پلمپ خارج شود.
اگر دفاتر قانونی از پلمپ به هر دلیلی خارج شود، مصداق عدم پذیرش دفتر است و ثبت رویدادهای مالی در آن، حتی با شماره گذاری، بی فایده و مورد رسیدگی و ممیزی اداره دارایی قرار نمی گیرد.
-
مواردی که باعث رد دفاتر قانونی توسط بازرسان اداره مالیات میشود شامل موارد ذیل است:
- دفاتر اگر با مداد نوشته شده باشند توسط ماموران اداره مالیات رد میشود.
- دفتر روزنامه و دفتر کل اگر قبل از هر گونه ثبت رویدادهای مالی به تایید ثبت اسناد یا ماموران مالیاتی نرسیده باشند رد می گردد .
- چند برگ دفاتر قانونی دفتر روزنامه یا دفتر کل کنده شده باشد .
- اگر ثابت شود فعالیت مالی وجود داشته که در دفتر ثبت نشده باشد دفاتر قانونی رد میگردد .
- ثبت رویدادهای مالی در حاشیه دفتر انجام شود .
- ثبت رویدادهای مالی در بین سطور انجام شود .
- پاک کردن ، تراشیدن صورت هایی مالی که به دفاتر وارد شده است .
- تاخیر در ثبت رویدادهای مالی در دفتر روزنامه و دفتر کل و دفتر معین به قصد سوء استفاده.
- خالی گذاشتن صفحات سفید بین قسمتهایی که رویدادهای مالی ثبت شده است.
- بستانکار شدن حسابهای نقدی و بانکی، مگر اینکه حسابهای بانکی با صورت حساب بانک مطابقت نماید و یا بستانکار شدن حسابهای بانکی یا نقدی ناشی از تقدم و تاخر ثبت حسابها باشد که در اینصورت موجب رد دفاتر نیست.
- اگر بنگاه اقتصادی دارای شعب متعدد باشد و رویدادهای مالی شعب در دفتر روزنامه و دفتر کل ثبت نشود دفاتر قانونی کلا رد میگردد.
- در صورت عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی دفاتر قانونی (دفتر روزنامه و دفتر کل) نیز رد میگردد.
- اگر بنگاه اقتصادی یا شرکتی چندین دفتر روزنامه و دفتر کل داشته باشد ولی از ارائه همه آنها امتناع کند همه دفاتر قانونی آن رد میشود.
- اشتباه در ثبت رویدادها و عملیات های مالی در صورتیکه که این اشتباهات اصلاح نگردد.
- در صورتیکه شرکت برای ثبت رویدادهای مالی خود از نرم افزارهای کامپیوتری استفاده می کند و آیین نامه و دستورالعمل کار با این نرم افزارها و خلاصه عملکرد مالی خود را در دفاتر قانونی ارائه ندهد همه دفاتر قانونی آن شامل دفتر روزنامه و دفتر کل باطل میشود.
- استفاده از یک دفتر برای ثبت رویدادهای مالی چند سال متوالی باعث رد دفاتر قانونی می گردد.
- ثبت صوری و غیرواقعی رویدادهای مالی که رخ نداده است باعث رد دفاتر قانونی میشود.
logo_mobilemenu